Binnenkort is het kerst. Sommige mensen bereiden zich daar bewust op voor. In de uitgave van Steunpunt Liturgie worden enkele manieren beschreven om de Adventtijd op een eigen manier te vieren.

Een vier-hoek is een stilteplek: een plekje in huis om te vieren. Een hoekje speciaal voor momenten van stilte, Bijbellezen en gebed. Van aandacht voor de gang van de tijd rond Advent, Kerst, Epifanie. Je maakt niet alleen tijd vrij om dit seizoen van het jaar bewust te doorlopen, je maakt er een tastbare plek voor vrij.
De vier-hoek kan een deel van de tafel zijn, maar ook een kastje, een lege plank in de open boekenkast, een stuk van de vensterbank, een houten blok of kist, of nog weer iets anders. Het kan in de kamer zijn, maar ook op zolder. Heb je niet veel ruimte, dan kun je ook een mooie doos of kleine kist gebruiken; met zo’n vier-doos of vier-kist kun je per gelegenheid de vier-hoek opstellen en vervolgens weer opruimen. Hoe je het doet hangt af van de eigen situatie en de eigen mogelijkheden. Maar wat in alle situaties hetzelfde is, is dat er een plek(je) is dat voor één ding bestemd is: aandacht en tijd voor het vieren van het leven met God.

Een stilteplek kan zelfs zo klein zijn dat ie in je broekzak past. En dus ook in je hand. De gebedsnoot is een van de toepasbare ideeën met een lange traditie. Het is een voorwerp dat in deze tijd nieuw leven ingeblazen kreeg, want Wiebe van Dingen maakt ze, naar eigen ontwerp.  De gebedsnoot opent en draait om een scharniertje. Je kunt er met pen een naam of iets passends inschrijven wat alleen jij leest. De gebedsnoot helpt om de aandacht te richten: staat de noot geopend voor je of heb je 'm onzichtbaar in je hand dan ben je in je eigen vier-hoek, je eigen stilteplek.

Link: Advent – Steunpunt liturgie (gkv.nl)

Advent en een stilteplek in huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.