MariMariaa, de moeder van Jezus. We kennen een paar uitspraken van haar, o.a.: “Wat Hij ook tegen je zegt, doe dat”. Met andere woorden: wees gehoorzaam, niet opstandig, ga niet discussiëren of onderhandelen, maar luister met je hart.

Het beeld wat ik heb gemaakt is niet een afbeelding van een of andere godin of Madonna, geen cultusfiguur of oermoeder. In mijn beleving gaat het meer over de vrouw die geprezen wordt om de rol die ze vervulde in de tijd waarin zij leefde. Ze was tiener met een bijzondere engelenervaring. Ze werd vluchtelinge, kersverse moeder, vrouw van een man. Ze was bij Jezus betrokken toen Hij tot de mensen sprak en de dingen van Gods koninkrijk uitlegde. Ze was erbij toen water in wijn veranderde op een bruiloft. Ze was erbij in de laatste fase van Jezus’ leven en daarna…

In de twee jaar dat ik aan dit beeld heb gewerkt – het is nu zomer 2017 – was er toevallig steeds interessant nieuws over Maria. Het Catharijneconvent in Utrecht kwam met een tentoonstelling aan Maria gewijd, een paar theatermakers kwamen met een boeiend theaterspel met de naam ‘Mariamonologen’. Beide evenementen heb ik bezocht en gaandeweg ontstond er een breder beeld van de persoon die ik uit de christelijke bijbel al kende.

Er is, naast Maria, nog een andere persoon die in de bijbel genoemd wordt die een soortgelijke indruk op mij heeft. Misschien omdat ik een man ben spreekt dit zo tot mij. In het leven van de eerste gemeente was er een man met de naam Barnabas, een vriend van apostel Paulus. Hij is een trooster, een luisteraar, een zielzorger, spiritueel, een bidder, hij bemoedigt omdat hij de kwaliteiten in de ander ziet (door zijn geestelijke oog.) Hij was verbonden met Gods koninkrijk. Doordat hij vervuld was met de Heilige Geest kwamen zijn talenten tot uiting in de gemeenschap van gelovigen én van zoekenden.

Maria vervult een rol in een bescheiden sfeer, je hoort haar niet roepen of schreeuwen. Ze eist haar plaats niet op, ze is betrokken en vanuit haar natuurlijkheid kleurt ze de wereld om haar heen. Geen koningin van de hemel, maar moeder en zuster onder ons op aarde. Benaderbaar door de opmerkzame geest in haar.

Beeldend werk: Maria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.