wiebeDeze zomer stond in het teken van ONTMOETINGENIn Frankrijk, Duitsland en gewoon op het fietspad naar de winkel kwamen mensen op m’n pad waarmee ik bijzondere gesprekken had. Onbekenden die je in de ogen kijken en waarmee je direct bij de eerste opmerking of begroeting een dikke klik hebt. Mensen met hun eigen specifieke verhalen of belevenissen die voor mij als kunstenaar de start zijn van een creatief proces. Bij mij beginnen gedachten en beelden in het hoofd te ontstaan die uiteindelijk ook tot echte beelden van hout, glas en metaal leiden. Soms schrijf ik mijn belevenissen op. Dan verklap ik niet waarover ik met deze mensen heb gesproken, want ik wil een betrouwbare gesprekspartner zijn. Discreet zijn en blijven is de basis voor een vertrouwensband. De relatie die daardoor ontstaat duurt bij sommigen al vele tientallen jaren. Voor sommigen was een enkel woord een antwoord dat richting gaf. Je vraagt je dan wel eens af waardoor die mensen op je weg komen. Het antwoord moet je misschien niet willen weten. Beschikbaar zijn voor de ander is een keuze die inhoud geeft aan mijn bestaan. In de rust met God versta ik Hem, soms voor mijzelf en soms ook voor de ander. Dat genereert beeldend werk en een internationaal netwerk. Niet de massa maar de eenling is voor mij leidend.

Begin augustus nam ik deel aan het 36e Christian Artists Seminar in Siegburg, Duitsland. Ik heb in de voormalige abdij St. Michaelsberg, een prachtige locatie, twee workshops* gegeven. De eerste samen met collega-kunstenaar Gerdien van Delft “Digging for gold”. De andere “The creative proces” heb ik alleen gedaan en werd goed bezocht door christen-kunstenaars uit diverse Europese landen, alles in het Engels. De toelichting op de site: Digging for gold is about looking behind things we find, see or can. In the surrounding area we will go out in the woods and streets to find materials. These ‘found objects’ are starting points for assembling 3D collages. Finally we give meaning and purpose to this works of art by sharing and presenting”. De toelichting bij “The creative proces” was: First of all we come with open hands and open minds. Please feel comfortable to bring some tools you normally work with. Most important is that you are open to do new things or do usual things in a new way… Bring your notebook, camera, etc. We will go out in the area to seek and find materials, ideas, structures that will deepen or broaden your horizon. Let us look at things from an unexpected angle”. De opbrengst van beide workshops was hartverwarmend. Nieuwe processen zijn op gang gekomen zowel bij de deelnemers als bij mij.

presentatie wiebe christian artists seminarOp een van de avonden heb ik een presentatie verzorgd waarin ik verwees naar de gebedsnoot, omdat dit voorwerp ooit het begin van mijn kunstzinnige ontwikkeling was. Ik legde uit wat de link is naar mijn huidige beeldende werk: Mensfiguren die ontstaan uit beschadigde stukken hout. Zou dat misschien ook een verwerking zijn van de eerder omschreven ‘ONTMOETINGEN’? Deelnemers aan het CA (Christians artists seminar) zijn o.a. dansers, schrijvers, musici, beeldende kunstenaars, verhalenvertellers, clowns, filmers, schilders, geluidstechnici, enz. Zowel professioneel van het beste niveau als beginnende artiesten die zoeken naar verdieping en inspiratie. Er is hier een platvorm waar we elkaar ontmoeten en kunnen genieten van elkaars expertise. http://www.christianartists.org/

REACTIES op de ontmoetingen.

“Tijdens onze wandelingen in Saksen heb ik met regelmaat aan jou en je werk gedacht, als we weer een oude knoestige boom passeerden die met zijn wortels een rotsblok omarmde. Ik ben benieuwd naar de nieuwe beelden en thema’s! Afgelopen week was ik met mijn beste vriendin naar Small Wonders in het Rijks. Won-der-baar-lijk! Wat een schitterende werkjes! We hebben zeker twee uur lang van alle objectjes genoten, waarbij we regelmatig onder de tafels doordoken om de noten van alle kanten te kunnen bekijken. Genieten!” (MS)

“Thank you so much!!! The seminar was a time of personal healing in so many levels!! I was telling my best friend about all of it today and I told her about you and that I felt you reflected the fathers heart of God!” (VT)

“I really enjoyed looking at your websites! The prayernuts you create are simply beautiful. I imagine they bring you as much joy to make as they do those who receive them.” (AS)

AGENDA

  • Workshop* eind augustus: “Het bos in”. Met drie mensen die samen 200 jaar zijn geworden en hun verjaardag willen vieren met een workshop! Leuk idee! (Cancelled)
  • Besloten workshop* in oktober: ‘Reformatie’, vernieuwing. Hoe doe je dat? Dat wordt een boeiende avond.
  • Symposium in Culemborg 4 november. Platform Kerk & Kunst organiseert “Schuren en Scheppen. Ontregelende kunst in de kerk”. http://platformkerkenkunst.nl/

*** Als je een van de genoemde workshops door mij wil laten verzorgen neem dan contact op.

Als je hebt aangegeven dat ik je op de hoogte mag houden, fijn! Wie zich nog niet heeft aangemeld kan dat hier doen. Dank voor je belangstelling! 😊

Zomernieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.