Een nieuw beginNet voor kerst mocht ik het verhaal bij dit kunstwerk delen tijdens de jaarlijkse afsluiting op de scholengemeenschap waar ik werk. Dit werkstuk is ontstaan tijdens een schoolkamp naar Ameland, in mei 2001. Ik was mee als begeleider van een groep leerlingen van het voortgezet onderwijs. Overdag hadden we allerlei leuke activiteiten op het strand. Struinend over het strand vond ik stukken glas, gebroken wijnflessen. De wijn was op, de flessen aan scherven, het leven was eruit. Dit deed me denken vastgelopen levens.

De vlijmscherpe stukken heb ik voorzichtig verzameld. Met koperdraad heb ik de scherven bij elkaar gebonden en daarna in het kampvuur geschoven. Ik kon het proces vanaf toen niet meer beïnvloeden. De avond viel. Het vuur laaide op en verwarmde en verlichtte de aanwezigen. Marshmallows en worstjes werden op stokjes boven het vuur gehouden. De leerlingen keken toe maar begrepen niet helemaal wat de kunstenaar aan het doen was. Tegen het eind van de avond werd het vuur toegedekt met zand. Wat zich in de hitte, aan het oog onttrokken ontwikkelde, kon toen niemand voorspellen.

De volgende ochtend ging ik al vroeg terug en zocht de plaats van het kampvuur. Daar begon ik voorzichtig met mijn handen het zand te verwijderen. Uit de nog warme as kwam een vreemd gevormd brok glas tevoorschijn. Het was nog warm en zacht van vorm. De scherpe kanten waren verdwenen, vormeloos als een embryo. Stukken houtskool hadden hun afdruk erin achtergelaten. Het was veranderd tot totaal iets nieuws. Na vele wasbeurten was het glas schoon en transparant, voorbereid om een speciale plaats te krijgen. Nu ligt het op een plateau bedekt met wit zand, terug op het strand van zilverzand, als een gehéél, omgeven door een glanzende koperen zee en afgewerkt met een mooie houten rand.

Een beeld dat spelenderwijs (ludens) is ontstaan en uitdagend inspireert om ook zelf tot vernieuwing te komen. Door welk vuur wordt mijn leven getransformeerd tot iets moois? Jezus Christus zei: “Ik maak alle dingen nieuw”.

Materialen: glas, zand, koper, meranti (hout). Afmetingen: 67 x 67 cm.

Een nieuw begin

2 gedachten over “Een nieuw begin

  • Wat een prachtige symboliek! Wat eerst scherpe randen in je leven heeft, kan worden gelouterd. Achter Jezus aan kan het perspectief van de moeilijke dingen in je leven veranderen naar een nieuw gezichtspunt, naar betekenisvol. En niet zozeer vanwege de moeilijkheid zelf, maar omdat Jezus er zijn glans over heeft laten schijnen. Ik wil hier eens over verder denken, praten en ontdekken…en wat voor kunstwerk dit dan uiteindelijk op zal leveren.

    1. Hallo Hannah, leuk dat je reageert. Fijn te weten dat er mensen zijn die geraakt worden door deze tekst en afbeelding. Ik wens je de glans van de Schepper op jouw proces. Wie weet deel je het resultaat nog eens met mij… dat zou ik leuk vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.