Om het thema "LICHT voor mensen op de vlucht" uit te beelden gebruikte ik niet al te voor de hand liggende materialen om de ernst en diepgang van het thema uit te beelden. De ernst van de wereldwijde crisis kan je niet naast je neerleggen. In de, voor mij, vredige omgeving van de Veluwe neem ik dat mee in gedachten en zo vind ik mijn materialen. Beeldende begrippen werk ik uit op een soms onverwachte en mij-eigen manier. In dit geval combineerde ik een prachtige maar beschadigde tak, een kapotgereden putdeksel en een oude remschijf van een auto tot een karakter. Deze drie onderdelen kon ik zo samenvoegen dat ze verwijzen naar de situaties waar vluchtelingen mee te maken hebben. Vluchten, blijven kan niet meer, hoop, ellende, kaalgeplukt, licht aan de horizon, een lange reis, afwijzing, thuiskomst, enz.

Het thema “LICHT voor mensen op de vlucht” komt uit het programma van ZOA. Vanaf begin 2021 is een reizende expositie onderweg geweest waarin dit beeld een onderdeel was. Helaas is tijdens het vervoer van locatie naar locatie het beeld gevallen en dusdanig beschadigd dat het uit de collectie werd genomen. Inmiddels is het weer gerepareerd en beschikbaar voor exposities of verkoop. ZOA werkt aan noodhulp en wederopbouw in verschillende landen over de hele wereld. Zie voor meer informatie www.ZOA.nl

Mijn gedachten bij deze drie onderdelen:

  • De beschadigde tak verwijst naar de mens, een mensenleven. Vluchteling of niet, ieder mens leeft met 'wonden', fysiek zowel als geestelijk en emotioneel. Wanneer we onze wonden laten verzorgen is er kans op genezing. Doen we dat niet dan is dat de basis voor ontsteking en etterende wonden. Uiteindelijk zal dit ons leven overschaduwen en aanzienlijk verkorten.
  • Een gebroken putdeksel, was ooit de afsluiting van een ondergrondse olietank. Zolang je betaalt kan men hier onbeperkt tanken. De oliebron is vol energie en kan zich uiten in kracht en licht. Het verhaal in de bijbel van de wijze en dwaze meisjes (Mattheus 25:1-13) maakt duidelijk dat je op tijd moet zijn om je voorraad olie binnen te halen. Laadpalen staan niet overal... De kapotgereden putdeksel verwijst ook naar verbroken afspraken, bedrogen, loze beloften, enz.. Niets is zeker in dit leven. Na vallen moet je weer opstaan.
  • De remschijf van een auto is een onmisbaar onderdeel wanneer een voertuig, metafoor voor een mens, in beweging komt. Hij moet kunnen remmen! Stilstand is soms te wensen boven de voortgang en snelheid waarmee sommigen hun doel proberen te realiseren. Bedachtzaamheid geeft inzicht.

Titel: Putdeksel

Materiaal: Beukenhout, putdeksel (gietijzer), remschijf (staal)
Grootte: 108 cm

Uw woord is de waarheid, een licht op mijn pad. Van de verloren bronnen van Abraham en Izaäk wordt verteld: zij hadden de bron die dorst van mensen lest. Daarvan spreekt ook Jezus als Hij zegt: "Kom, Ik zal de bron van leven in jou ontsluiten. Het Licht zal het lijden verlichten." Op mijn pad vond ik putdeksels.

Zwaar gietijzer wordt opgetild en getransformeerd; de rauwe aarde krijgt engelenvleugels. Een putdeksel is nu aureool; daarvan krijg je vieze handen. De juiste houding als je hulp brengt in ontredderde landen. Dat licht zal ook daar het lijden verlichten. Gen. 26:12-18

“LICHT voor mensen op de vlucht”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.