Afgelopen vrijdag 24 maart was het zover; de feestelijke opening in museum Lunteren. Na bijna een jaar van voorbereiding ging de vlag uit! De belangstelling tijdens de opening van expositie “Vallei en Zand” was hartverwarmend; zo’n 180 genodigden waren bij de opening.

Gert-Jan Segers opende de tentoonstelling. Hij sprak hartverwarmende woorden over het werk van Otto de Bruijne en mijzelf. Zijn woorden gingen over ‘leren zien’ en ‘zichtbaar maken’ van schoonheid achter het decor van bos, heide en zandvlaktes. Hij prees ons kunstenaars om het vermogen de kijker mee te nemen in een boeiende wereld achter de natuurlijke werkelijkheid.

Otto de Bruijne nam de bezoekers mee in een verhaal over de bomen op het Wekeromse zand. Of keer-weer-omse-zand, zoals hij het noemt. Hij trok een paralel tussen de bomen die hij tegenkwam op zijn wandelingen en onszelf en de maatschappij. Machtige bomen die komen en gaan, onderhevig zijn aan de elementen en groeien in allerlei richtingen.

Daarna was ik zelf aan de beurt. Ik verwees naar de vogels die in het voorjaar takken verzamelen – een parallel met wat ik doe – en daarvan hun nesten bouwen. Ik heb ze daarmee laatst weer bezig gezien. Als een nest op zichzelf blijft zonder dat daar eieren worden gelegd en uitgebroed, is dat doelloos. Zo hoop ik dat mijn beeldend werk meer is dan een verzameling takken, maar een inspiratiebron en houvast voor de bezoeker. Bijen vertonen een gedrag wat daarop lijkt. Ze vliegen van bloem tot bloem op zoek naar nectar, een levenselixer, en als bijproduct nemen ze stuifmeel mee op hun lijf. Zij zorgen voor bevruchting, gezondheid en nieuw leven.

Otto tekent en schildert vervallen schuurtjes, krachtige beuken, eiken en boomwortels in zandwallen in en om het Wekeromse zand. Ik vind afgebroken takken overal op de Veluwe. Nadat ik die vergroeide takken heb geschild en schoongemaakt blijken uit de verwondingen herkenbare karakters te voorschijn te komen. Door een enkel attribuut toe te voegen versterkt dat het latente beeld tot herkenbare mensfiguren.

In de periode tot 1 juli biedt het Lunters museum verschillende activiteiten rondom deze expositie. www.museumlunteren.nl

Titel van het kunstwerk rechts onderin: ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’.

“Leuk om mensen te horen praten over je kunstwerken, Wiebe. Het verrast, daagt uit en geeft Licht.” – Annewil

Opening ‘Vallei en Zand’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.