waterdragers

Dit kunstwerkje bestaat uit een aantal onderdelen, nl. een gespleten tak, een sokkel, een flesje aan een metalen draad en de restanten van een half vergaan scharnier van een putdeksel.

De metalen strip is het scharnier van een oude putdeksel. De put waar dit stuk verroest ijzer naast lag bevindt zich naast het kerkje van Ginnum, een terpdorp in het Noorden van Friesland. Vele eeuwen heeft men hier ‘gezond water’ uit de put naar boven gehaald. Vanaf de kansel werd gesproken over Jezus, die zei: “Ik ben het levende water…” (Joh.4) Tegenwoordig heeft deze kerk met z’n  put de oude functie verloren.

Het scharnier heeft een belangrijke functie, namelijk: de put sluiten en openen. Een omslagpunt…

De tak heb ik gevonden op de Veluwe. Het hart van de tak heeft een opvallende verkleuring. De twee helften tonen en gedragen zich als twee mensfiguren.

Een klein flesje is aan het scharnier gehangen. Dit laat zien dat het kostbaar is en waar je met elkaar voor moet zorgen. Het levende of levenswater moet gedragen worden naar wie dorst hebben.

Hoe diep moet iemand afdalen, door de knieën gaan, om bij het levende water te kunnen komen?

Onder in de put is het donker en ben je van licht beroofd. Juist daar in het donker moet je het levende water tot je nemen. Iedere druppel telt. Gesterkt kun je dan weer verdergaan…

Afmeting: Hoogte 50 cm

Bekijk hier meer van mijn kunstwerken >

Beeldend werk: Waterdragers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *