Wat doet iemand die schoffelt? Wanneer je zelf wel eens geschoffeld hebt of weet je waar agrariërs en kwekers mee te maken hebben, krijg je allerlei associaties. Ik ben in m’n jonge jaren veel op de akker van m’n vader aan het werk geweest o.a. om onkruid te verwijderen. Hij verbouwde diverse groenten en allerlei soorten snijbloemen. Wanneer de stekjes klein zijn lijken ze net zo groen als het onkruid. Daarom vraagt het schoffelen een scherp oog. Iedere goede plant die je weg schoffelt betekent minder inkomsten. Deze week was de prijs van bijvoorbeeld een bloemkool € 2,75. Als je in crisis tijd een paar keer deze inkomsten mist dan voel je dat.

Ik herinner me de hete lange zomerdagen dat je je concentratie vast moest houden, op je hoofd een hoed tegen de felle zon, terwijl je vrienden in het zwembad lagen. Maar ook de eindeloze stilte, de geur van het land, opdwarrelende stof, insecten, reptielen en kleine velddieren die je vrienden werden... Ik begrijp Franciscus van Assisi wel :). Je kunt met de dieren in de natuur communiceren. Als je hebt geleerd om naar dieren te luisteren is het makkelijker om naar jezelf te luisteren. Alles en iedereen heeft z’n eigen geluid maar als je niet geleerd hebt om het een van het ander te onderscheiden hoe zul je dan ook nog de stem van God opmerken?

“Hoor aandachtig naar Mij”, zegt Hij in de bijbel. Iedere aardbewoner wordt daartoe opgeroepen. “Te raadplegen was Ik voor hen die naar Mij niet vroegen, te vinden voor hen die Mij niet zochten; Ik zei tot een volk dat mijn naam niet aanriep: Hier ben Ik, hier ben Ik.” Jesaja 65:11.

Het tandwiel zegt iets over de basis en over de techniek, uitgedokterde precisie. Hoe moet je zaaien en planten? Hoeveel ruimte moet er tussen de rijen zijn zodat je ertussen kunt werken. Ook bij schoffelen moet je precies weten wat je wel en niet moet doen. Waar begin je en wanneer ben je klaar. Hoe lang kun je wachten tot de volgende keer. Wat doet de zon, de regen,... Wanneer zijn de plantjes zo groot dat ze zelf het onkruid bedekken zodat er niet meer hoeft te worden geschoffeld?

Met lijnolie is het hout geconserveerd. Zonder olie is het hout droog, grijs en toe aan verval. Nu heeft het een toekomst. Het beeld is er donkerder door geworden, de schoffelaar in het echte leven is ook door de zon gebruind. Het krijgt hierdoor z’n unieke, gezonde en aantrekkelijke uitstraling.

Onderdelen: schoffel, tandwiel, beukenhout.

Hoogte: 38 cm.

De Schoffelaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.